Klantensysteem Home > Kennisbank > Systemen en Netwerk > Amp en kWh

Amp en kWh

In een datacentrum zijn 3 dingen beschikbaar

1. Een plek, vaak aangegeven als 1u of een half cabinet
  2. Netwerk, verbruik gemeten in mBits ook wel bandbreedte of dataverkeer
  3. Stroom, simpel gezegd een stopcontact

Een stopcontact zorgt er voor dat er stroom beschikbaar is. Zodra je de stekker er in steekt
en een server aanzet gaat het verbruik van de stroom van start. Dit meten we met kWh.
Nu heeft een kleine server veel minder vermogen nodig dan een grote cluster servers.
Dit geven we aan in ampère.

Omdat al die begrippen soms lastig zijn te begrijpen een voorbeeld:

Stel je koopt een auto met een 2 liter motor.Zolang de auto stil staat, geen verbruik, geen benzine.Ga je 1 keer in de week een dag rijden, dan zal je 1 keerin de week moeten tanken. Ga je elke dag rijden, dan moet je misschien wel elke dag tanken.Heb je nou een auto met een 3 liter motor, dan zal dezemeer benzine verbruiken. De auto is minder zuinig.Heb je een 1.2 liter motor, dan is de auto juist lekker zuinig.Je hoeft veel minder te tanken.

Zo werkt het ook bij een server. En daarom meten we het stroom verbruik achteraf.
Heb je een groene, zuinige server? Dan zal je weinig verbruiken.
Heb je een grote, oude of onzuinige server, dan verbruik je iedere maand veel meer.

kWh is de eenheid waarin we het verbruik meten.
Ampère is het beschikbare vermogen in het stopcontact en zegt niets over het verbruik.